Bespovratna pomoć od EU

Bez autora
Jul 20 2011

Delegacija Evropske unije u Srbiji saopštila je da je Unija dodelila Srbiji bespovratnu pomoć od 178,5 miliona evra za Nacionalni program za 2011. godinu. Finansijski sporazum o bespovratnoj pomoći potpisaće u petak, 22. jula, u Termoelektrani "Nikola Tesla B" u Obrenovcu potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.Bespovratna sredstva biće iskorišćena za projekte koji će pomoći Srbiji da realizuje reforme neophodne za buduće članstvo u EU.

Bespovratna pomoć od EUSrbija dobija 178,5 miliona evra bespovratne pomoći od Evropske unije za Nacionalni program za 2011. godinu. Sporazum o pomoći biće potpisan u petak u Termoelektrani "Nikola Tesla B" u Obrenovcu.

Delegacija Evropske unije u Srbiji saopštila je da je Unija dodelila Srbiji bespovratnu pomoć od 178,5 miliona evra za Nacionalni program za 2011. godinu.

Finansijski sporazum o bespovratnoj pomoći potpisaće u petak, 22. jula, u Termoelektrani "Nikola Tesla B" u Obrenovcu potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Bespovratna sredstva biće iskorišćena za projekte koji će pomoći Srbiji da realizuje reforme neophodne za buduće članstvo u EU.

U okviru sporazuma odobrena su 23 projekta ukupne vrednosti 178,5 miliona evra, koliko je EU iz pretpristupnih fondova (IPA) namenila Srbiji u 2011. godinu. Ukupna donacija Evropske unije Srbiji, zaključno sa ovim sporazumom, iznosi 2,2 milijarde evra.

Svi projekti iz sporazuma za 2011. doprineće procesu evropskih integracija Srbije, ekonomskom rastu zemlje i društvenom blagostanju, što će direktno unaprediti svakodnevni život građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Oko 12 miliona evra tih sredstava biće upotrebljena za jačanje vladavine prava u Srbiji, 26 miliona evra za reformu javne uprave, 18,5 miliona evra za prevazilaženje ekonomske krize i unapređenje konkurentnosti privatnog sektora, dok će 32 miliona evra biti utrošena za podršku socijalnoj inkluziji i pomirenju između naroda u regionu.

Među prioritetnim će biti projekti iz oblasti zaštite životne sredine, borbe protiv klimatskih promena i promovisanja održivih izvora energije.

Od 39 miliona evra namenjenih tim projektima, Unija donira 15 miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Termoelektrani "Nikola Tesla B".

Izgradnjom tog postrojenja biće unapređen kvalitet vode i tla u Obrenovcu, čime će se poboljšati zaštita životne sredine i u njegovoj okolini, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik